Meniu Primar

Reţete

Ardei umpluţi

Acest preparat se poate servi la mese festive, potrivit pe masa de sărbători.
Se aleg 6 ardei verzi sau roşii, se spală şi se taie pălăriuţa, ca să scoatem cotorul.
Se face umplutură din următoarele ingrediente: 100 grame de hrişcă înmuiată în apă 8 ore şi scursă bine de apă, 50 grame de nuci măcinate, 1 ceapă roşie mică tăiată mărunt, 1 ceapă verde tăiată mărunt, ½ linguriţă de boia de ardei, 1/2 linguriţă de cimbru, 3 bucăţi de roşii uscate şi puse apoi câteva ore în ulei de măsline (se pot găsi şi în magazinele naturiste), 2 căţei de usturoi mărunţit, ½ legătură de mărar verde, sare neiodată. Se amestecă toate cu blenderul. Cu această pastă se umplu ardeii şi se pune înapoi capacul, umplutura rămasă se serveşte în frunze de leurdă.
Opţional putem prepara şi un sos de roşii deasupra, iar cei care preferă să evite nuca pot să prepare doar cu hrişcă.

Varză a la Cluj- varianta raw vegană

Ingrediente: ½ kg varză murată, 1 ardei kapia (roşu), un ardei verde, 4 fire de ceapă verde sau o ceapă roşie, 4-5 bucăţi de roşii deshidratate înmuiate peste noapte în ulei de măsline sau conservate în ulei de măsline, 1 roşie mai mare, 1 linguriţă de ulei de măsline extravirgin, 3 căţei de usturoi, 1 linguriţă mică de chimion, 1 vf. de cuţit de nucşoară, sare de Himalaya, 70 g nuci caju, 30 g nuci româneşti– ambele înmuiate în apă de izvor peste noapte.
Roşia, firele de ceapă şi ardeii se taie mărunt. Se desărează varza, apoi se taie mărunt şi se pune într-un bol. Se toacă mărunt nucile cu râşniţă de mână, roşiile uscate înmuiate în ulei se mărunţesc şi ele (cu lama “S” sau cu râşniţă de mână). Apoi toate ingredientele în afară de varză se pun într-un vas şi se mixează cu blender până obţinem o pastă. Se amestecă varza tăiată cu această pastă.

Poftă bună!